Persbericht 25e Roefeldag

25 keer Roefelen in Nederland

25e Roefeldag in Oirschot, Veldhoven, Hellendoorn, Duiven, Nuland en Heerlen.

In 1993 haalde Jantje Beton het Roefelen en de daaraan verbonden Roefeldagen naar Nederland. Dat betekent dat er dit jaar voor de 25e keer in Nederland wordt geroefeld. Deze in Vlaanderen geïnitieerde en inmiddels door de Stichting Roefelen overgenomen activiteit is voor basisschoolkinderen in de leeftijd van 7-12 jaar. Zij kunnen op een leuke manier kennismaken met allerlei verschillende beroepen, door een kijkje te nemen en actief mee te helpen bij bedrijven, instellingen en organisaties in hun eigen buurt. Een geweldige vorm van burgerparticipatie, waardoor de kinderen zich op een speelse manier voorbereiden op hun latere werkzame toekomst. 

Tijdens een Roefeldag nemen basisschoolleerlingen een kijkje achter de schermen bij heel veel verschillende bedrijven, instellingen en verenigingen en mogen ze vaak ook actief meedoen of meehelpen. Van de lokale bakker tot de opticien, van het schoonmaakbedrijf tot de loodgieter en van de supermarkt tot de tandarts. Door hun deelname aan een Roefeldag ervaren zij op jonge leeftijd en op een speelse manier van dichtbij wat volwassenen doen tijdens hun werk en vrijetijdsbesteding. Een leuke en bijzonder leerzame activiteit, waaraan jaarlijks ruim 20.000 kinderen deelnemen en die uiteindelijk positief kan bijdragen aan een verantwoorde beroepskeuze, bijvoorbeeld in de techniek, bij de overheid, het MKB of in de bouw- of zorgsector. 

Oirschot, Veldhoven, Hellendoorn en Duiven zijn samen met Nuland en Heerlen de eerste gemeenten waar Roefelen 24 jaar geleden van start ging. Zij vieren dit jaar dus hun 25e Roefeldag en dat doen zij met diverse feestelijke activiteiten. Zo wordt na afloop van de Roefeldag in Hellendoorn een gezellige after-party voor alle kinderen georganiseerd met muziek en dans, houdt de Roefeldag Duiven een receptie voor oude en nieuwe Roefelaars en maakt in Oirschot de traditionele kinderbruiloft weer onderdeel uit van het Roefelprogramma.
 
Inmiddels wordt in bijna 60 Nederlandse gemeenten door meer dan 20.000 kinderen geroefeld. Dit alles met de vrijwillige medewerking van vele jeugdwerkers en vrijwilligers en door bedrijven, instellingen en organisaties die ieder jaar weer belangeloos hun deuren openzetten voor deze nieuwsgierige Roefelkinderen. Het Roefelen in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en het VSBfonds. 

Bijgesloten treft u meer informatie aan over het Roefelen in Nederland. Wilt u aanwezig zijn bij de Roefeldag in Oirschot, Veldhoven, Hellendoorn, Duiven, Nuland of Heerlen? Neem dan contact op met Karin van Turnhout via info@roefelen.nl of 06 2222 8008 of kijk op www.roefelen.nl

© 2021

 Stichting Roefelen - info@roefelen.nl - Vriend van het Roefelen worden? Stort uw donatie op NL56 RABO 0135 891 973 - Dank u wel.