Profiel Kiezen? Eerst roefelen!

Kinderen moeten op het voortgezet onderwijs al op jonge leeftijd hun profiel of sector kiezen. Een keuze die bepalend is voor het beroep dat ze later gaan doen. Maar dan moeten ze wel eerst weten welke beroepen er allemaal zijn.

Er zijn heel veel leuke beroepen, op alle onderwijsniveaus. En dit zijn er veel meer dan een tiener uit zijn of haar directe omgeving kent. Maar wat als je niet weet welk beroep je leuk vindt en bij welk profiel welk beroep hoort? Dan is kiezen lastig en is een foute keuze snel gemaakt. Profielinformatie of een beroepentest op papier is dan vaak niet voldoende. Ervaren hoe het werkt wel en een combinatie helemaal.

Met het project Profiel Roefelen kunnen kinderen van het voortgezet onderwijs gedurende het jaar kennis maken met allerlei verschillende beroepen. Deze beroepen sluiten aan bij de (uitstroom)profielen van het voortgezet onderwijs die de kinderen kunnen kiezen. Daarnaast kunnen de kinderen de beschikking krijgen over verdiepende informatie, zogenaamde stage-handleidingen. Hierdoor kunnen zij een bewustere profielkeuze maken en een gelukkige werkzame toekomst tegemoet zien. 

In de gemeente Epe loopt sinds het schooljaar 2015-2016 een pilot voor dit project. Jongeren van diverse VMBO bugklassen van de RSG N.O.-Veluwe gaan meerdere malen roefelen bij diverse bedrijven in Epe en omgeving. In het tweede jaar lopen zij verdiepende stages bij door hen gekozen bedrijven binnen de profielrichting die zij wellicht willen gaan kiezen. Dit pilot project is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en Stichting Madurodam Steunfonds.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Profiel Roefelen voor uw gemeente of school? Neem dan contact met ons op.

 

Zij gingen je voor

In het kader van Profiel Roefelen liepen Jeroen (11) en Geert (12) stage bij verschillende bedrijven in Epe en omgeving. Zo werkten ze een ochtendje mee aan de bouw van een nieuw huis met de mannen van Wisselbouw, bij garage Van Lohuizen in Heerde leerden ze hoe een automotor in elkaar zit, ze hielpen de fysiotheut van 'Zorgpraktijk De Koeweg', maakten lekkere taart bij Brasserie Stijlvol en de keken achter de schermen bij nog meer bedrijven. Zo ook bij Elektra in Epe. Daar hebben zij het volgende filmpje over gemaakt.

© 2021

 Stichting Roefelen - info@roefelen.nl - Vriend van het Roefelen worden? Stort uw donatie op NL56 RABO 0135 891 973 - Dank u wel.